• Sponsorer Læs om vores sponsorer: Smiledesigns, Sæsonvine, Malerfirmaet Nielsen & Justesen, Skind & Uld, Blaksets Bridgecenter, Stjernegaard Rejser og Maleku Chocolate
 • Brorabat 250 kr. Vi giver en bro rabat på rejser med fly fra Kastrup til deltagere, der bor vest for bæltet.
 • Andalusien Bridge- vandre- og cykeltur i Andalusien 27. september - 6. oktober 2019
 • Sydfynske specialiteter Bridge og sydfynske specialiteter (11.)12. - 16. oktober 2019
 • Oslo Bridge og opera i Oslo operahus 24. - 27. oktober 2019
 • Alicante Alicante Mortens aften 2. - 9. november 2019
 • Costa Rica Tag "stikarmen" med på eventyr i regnskoven 12. - 24. november 2019
 • Vilnius Juletur til Vilnius 3. - 7. december 2019
 • Alicante Alicante i Spanien over Jul og/eller Nytår 2019/2020
 • Polen Nytårsgalla Kołobrzeg 27. december 2019 - 2. januar 2020
 • Svendborg Nytår på 4* Hotel Svendborg 29. december 2019 - 1. januar 2020
 • Tenerife 12. - 19. januar 2020
 • Bali 8. - 24. marts 2020
 • Hotel Falster i påsken 9. - 12. april 2020
 • Bornholm 22. - 26. april 2020
 • Samos skriveophold Skriveophold med Samfundslitteratur 23. - 30. maj 2020
 • Korsika 12. - 19. sep. 2020 - Vælg 1 eller 2 uger

Juletur til Vilnius 2019

tilmeld rejsen knap

3. - 7. december 2019 

Pris.
Kr. 2995,- pr. person i dobbelt.
Tillæg for enkelt: kr. 480,- 

Prisen inkluderer: 

 • 4 nætter på Panorama Hotel i Vilnius. Hotellet ligger ved den gamle by i Vilnius.
 • 4 x morgenbuffet.
 • 1 middag på hotellet.
 • 1 middag på restaurant i byen.
 • Dansk guide på hele rejsen.
 • Byrundtur med dansk guide.
 • Udflugt til Trakai med dansk guide.
 • Mulighed for udflugt til KGB museum (ekstra betaling).
 • Bridgeundervisning.
 • Bridgeturnering.
 • Præmier.

Ret til ændringer forbeholdes.

Vilnius er an fantastisk lille hovedstad, som det er et must at opleve.
På denne rejse har vi allieret os med en super dansk guide, Bue Tage Andersen, som vi også har haft gavn af på vores to Baltiske rundrejser, Stockholm & Helsingfors og ikke mindst på krydstogtet i Baltikum. Bue er Cand. Mag i historie, så vi er i gode hænder.

Vi har atter lavet en rejse uden at inkludere flybilletten, da du derved kan spare flere tusinde kroner. Pt. kan du købe en direkte flybillet til under kr. 1000,., og som du kan se, fik vi en lange dyrere gruppepris, da vi efterspurgte denne:

Gruppenavn:
Reinholdt Bridge & Travel
Antal personer: 24
Serviceklasse: SAS Go
Reference: M6GROS

SK1742 03. december 2019 København - Vilnius 1245 1515
SK1743 07. december 2019 Vilnius - København 1550 1620

Pris per person*:

DKK 2.920 inklusiv Domestic/International fee + skatter DKK 223 + servicefee DKK 150

Total pris per person: DKK 3.293 (med forbehold for ændringer i tidstabel og lufthavnsskatter)
Du sparer altså mere end kr. 2000,- ved, at vi gør det på denne måde!

Ønsker du, at vi køber billetten for dig, opkræver vores booker blot kr. 75,- for at købe denne.

OBS: Du må først købe din flybillet, når vi ved at rejsen gennemføres.
Da vi arrangerer rejsen i samarbejde med en norsk gruppe, bør vi hurtigt nå de 20 deltagere, som er minimums antallet, for at rejsen gennemføres.

Transfer
Er du med flyet kl 08.05 fra København og lander i Vilnius kl. 10.35, har vi indsat en transferbus. På hjemrejsen har vi indsat en transferbus i forbindelse med afgangen kl. 14.10 fra Vilnius, der lander i København kl 14.40.
Kommer du med andre fly, finder du selv til og fra lufthavnen, der kun ligger små 5. km km fra hotellet, og taxaer er billige i Vilnius.

Udflugter
Vi udbyder 3 forskellige udflugter sammen med den danske guide, når vi er i Vilnius:

4. december: Byrundtur
Vilnius er kendt for sine mere end 1.200 middelalder bygninger og 48 kirker. Byrundturen inkluderer en smuk tur igennem den gamle by - i ser bl.a. Vilnius' Katedral, Gediminas Tårnet, Skt. Peter og Skt. Pouls kirke, Skt. Annæ Kirke, det gamle universitet m.m.
En tur rundt i Vilnius' smukke gamle by med dansk talende guide. En tur vi absolut kan anbefale.

5. december: Udflugt til Trakai
Trakai er den tidligere middelalder hovedstad i Litauen. Trakai ligger flot placeret ca. 20 min. kørsel udenfor Vilnius. I Trakai besøger vi slottet, der er smukt belligende på en ø i den store sø Galve. Der vil være en rundtur på slottet og en tur til den gamle by. Trakai udgør en meget vigtig og historisk del af Litauens historie.
Vi kører i egen chartret bus til Trakai, og vores guide, Bue, vil introducere os til den rundvisning, som foretages af en af slottes egne lokale guider guider. Den lokale guiderundvisning foretages på engelsk.

6. december: Optionel udflugt til KGB Museum.
Et besøg i Museet for Folkedrabs Ofre i Vilnius- også kaldet KGB Museet - er en gruopvækkende oplevelse.
Vilnius Dyb afsky, kæmpe respekt, medfølelse, sørgmodighed, en snert af ensomhed og en lille spids letkøbt hævntørst er blandt de følelser, der render gennem en, når man ene menneske får mulighed for lige så stille at vandre forbi den ene fugtige og klamme fængselscelle efter den anden i kælderen under KGB’s - Sovjetunionens statssikkerhedstjenestes - tidligere hovedkvarter i den litauiske hovedstad Vilnius.
Har man mod på det, kan man tage de ekstra trin ned til henrettelseslokalerne. Der er også mulighed for at trække en smule frisk luft ned i lungerne under en gårdtur, se hullerne, hvor fangerne forrettede deres nødtørft - eller baderummet med det sparsomme antal brusere. 
Dørene ind til celler, kontorer og baderum står åbne. Det virker, som om vogterne lige er flygtet, og fangerne har fået fat i en bundt nøgler og selv er kommet ud efterfølgende.

50 år med KGB
Litauen, der i dag er et af de tre selvstændige baltiske lande, var besat af Sovjetunionen fra sommeren 1940 og et år frem, derefter af Nazityskland. Da 2. verdenskrig nærmede sig sin afslutning i 1944, trak tyskerne sig tilbage, og Sovjetunionen besatte atter Litauen. Den 11. marts 1990 blev Litauen den første sovjetrepublik, som erklærede sin uafhængighed. Hvilket ikke gik stille af, men kostede både døde og sårede.
KGB’s tidligere hovedkvarter var oprindeligt en retsbygning. Siden 1992 har den skræmmende lokalitet huset »The Museum of Genocide Victims« - Museet for folkedrabs-ofrene, eller uofficielt blot »KGB Museet«.
Det er en stor grå »klods« af en bygning, der ligger nogenlunde midt i byen ud til hovedstrøget Gedimino Prospektas, men med indgang i sidegaden Auku Gatve.
Ejendommens granit-grundsten bærer navnene på mange af dem, som mistede livet ved at sætte sig op imod den sovjetiske besættelsesmagt.
Alene det første år af okkupationen blev 23.000 litauere enten dræbt, fængslet eller deporteret. Fra 1944 til 1953 blev 186.000 arresteret og smidt i fængselskælderen. 20.000 frihedskæmpere mistede livet. Omkring 25.000 døde i forskellige lejre.
Nazisterne nåede at slå 240.000 indbyggere i Litauen ihjel, heriblandt 200.000 jøder.

Punkteret øje
Det meste af udstillingen på museet fokuserer på den sovjettiske okkupation, KGB’s aktiviteter fra 1940 til 1991 samt den anti-sovjetiske guerillakrig, der varede fra 1944 til 1954. En af de længst varende modstandskampe i Europa i det 20. århundrede.
En af de mest kendte fanger i KGB-huset var Adolfas Ramanauskas med kodenavn »Vanagas«, der betyder Ørnen. Han var en af de mest prominente ledere hos de litauiske partisaner. Han arbejdede som lærer, da Litauen blev besat i Sovjetunionen i 1944–45.
Han gik ind i modstandsbevægelsen i foråret 1945 og avancerede fra delingsfører til formand for unionen af litauiske frihedskæmpere. Fra 1952 levede han i skjul og med falske papirer. Adolfas Ramanauskas var den sidste partisanleder, der blev arresteret. Det skyldtes udelukkende, at han blev forrådt af en tidligere klassekammerat fra krigsskolen i Kaunas. Ramanauskas blev ført til fængslet i KGB Husets kælder, hvor han blev tortureret.
Halvdød blev han overført til et hospital i Vilnius, hvor lægerne noterede sig fangens mange kvæstelser – et punkteret øje, manglende testikler, mærker efter slag på kroppen og så videre.
Ramanauskas blev dømt til døden 25. september 1957. Et par måneder efter blev han henrettet.
Det vides ikke, hvor hans afsjælede legeme befinder sig.
Adolfas Ramanauskas’ ægtefælle røg til Gulag, Stalins gigantisk netværk af fangelejre.


Vilnius
Vilnius er hovedstaden i Lithauen.
Det antages, at Vilnius har fået sit navn efter floden Vilnia, der løber langs Vilnius slotskompleks i byens centrum.
Vilnius ligger i det sydøstlige Litauen, hvor Vilnia-floden løber sammen med Neris. Den decentrale beliggenhed i Litauen skyldes, at landets grænser har ændret sig gennem århundrederne. Vilnius var tidligere ikke bare det kulturelle, men også det geografiske centrum i Storfyrstendømmet Litauen og var senere en vigtig by i den polsk-litauiske realunion.
Afstanden mellem Vilnius og Østersøen og Klaipėda, den vigtigste litauiske havneby, er ca. 312 km. Andre byer som Kaunas, Šiauliai og Panevėžys kan nås hurtigere og enklere. De ligger henholdsvis 102, 214 og 135 km fra hovedstaden.
Vilnius by strækker sig over 402 km². Det bebyggede areal udgør ca. 20%, mens grønne områder udgør ca. 44%%, og floder og søer dækker ca. 2% af kommunen.

Historie
Det er påvist gennem en række arkæologiske fund i forskellige bydele, at Vilnius har været beboet i mange århundreder. Byen er muligvis identisk med den glemte hovedstad Voruta under kong Mindaugas I. I følge en litauisk legende blev Vilnius bygget, efter at storfyrste Gediminas på en rejse sammen med sin druide havde en mærkelig drøm om en jernulv, der stod på en bakke og hylede op mod himlen. Da han bad druiden, krivis Lizdeika, om en tydning af drømmen, fik han til svar, at han måtte bygge et slot på denne bakke, som havde en strategisk beliggenhed ved de tre floder (Vilnia, Neris (polsk: Wilia) og Vingria (nu underjordisk)), og en stor by omkring bakken, således at denne store by ville blive kendt verden over. I så fald har Gediminas på mange måder ført det hedenske Litauen tilbage til Mindaugas' vestlige og kristne Europa ved at grundlægge en hovedstad på samme sted, hvor den tidligere hovedstad lå, samtidig med at byen fik sit nuværende navn.
Byen bliver første gang omtalt under navnet Vilnius i skriftlige kilder i 1323. Vilnius blev kendt, efter at Gediminas sendte et invitationsbrev til tyske handelsmænd. Den oprindelige del af byen var bygget af Gediminas på Slotsbakken. Vilnius betragtes som grundlagt i 1387, da byen fik byrettigheder af Vladislav II Jagello (1386–1434). Byen var oprindeligt befolket af stedlige rutenere, men snart begyndte befolkningen at vokse, og håndværkere og handelsmænd af andre nationaliteter slog sig ned i byen.

Vilnius, når du er her
Svulmende barokdetaljer, gotiske mesterværker og bastant middelalder nærmest falder over hinanden i Vilnius. Det er en by, hvor det er lykkedes at blande nyt og gammelt med heldig hånd.
Det er, som om der er en kirke på hvert tredje gadehjørne i byen, men de er med til at gøre Vilnius til Vilnius. Dels viser de, at katolicismen har fat i litauerne, dels er de en helt uundværlig del af historien og byens flotte arkitektur. 
Skt. Annes fine, skrøbelige gotik. Skt. Peter og Paul-kirkens overdådige barok. Og den mægtige, kridhvide, klassicistiske katedral troner midt i byen. Og ja, opremsningen kunne blive ved. Kirkerne giver Vilnius storhed og en fin skyline af tårne og spir. 
I dette historiske virvar af tårne, spir, kirker, gamle, skæve huse og brostensbelagte gader udspiller nutiden sig. For Vilnius er også moderne i udbuddet af koncerter, festivaler og kulturtilbud. Og i mængden af cafeer og spisesteder, trendy vinbarer, spansk tapas og det sofistikerede franske køkken, der blander sig med det georgiske, usbekiske og selvfølgelig det lokale, litauiske køkken.

Vilnius har også sin helt egen udbryderrepublik i byen – man skal bare krydse en lille bro over floden Vilnia i hovedstaden, så er man i Uzupis. Traditionelt lugter udbryderrepublik lidt af uniformer, kampe og ufred, men sådan er det ikke her i Uzupis, der må være en af verdens mest fredelige udbryder. Her er hverken soldater, våben, besættere eller selvudråbte despoter. Faktisk er Uzupis det modsatte, for historien om republikken er fortællingen om en spøg, der lever på 15. år.
Nogle krøllede hjerner i Uzupis erklærede i 1997 deres lille bydel for uafhængig af Vilnius. De udråbte egen præsident, indførte ministerier, flag og vedtog egen forfatning. Ikke som en militant protest mod noget, mere som en joke og sjov idé. Og resten af Vilnius spiller med på ideen, fordi Uzupis giver hele byen liv og kulør på den gode måde.

Pilies
Pilies gatve er den ældste gade i Vilnius og byens pulsåre, der løber tværs gennem den gamle bydel. Tag en slentretur hen over brostenene hele vejen gennem Pilies. 
Her er kirker, butikker med ravsmykker og alt, der kan laves i hør – bluser, jakker, kjoler, børnetøj m.m. Her er designbutikker med glas og keramik. Og cafeer og restauranter er strøet med mild hånd gennem hele gaden. Pilies-gaden er til shopping med mulighed for mange pitstop undervejs. 

Notre Vie
Notre Vie er et lille, bitte stykke af Frankrig hentet til Vilnius af to vinglade herrer, Edgar og Marius. Af og til er der et jazzarrangement.
Lille og intim er vinbaren Notre Vie, glimrende til lige at få samlet tanker og appetit, før man går ud og spiser. Her er selvsagt masser af vin og gode råd at hente fra bartenderne – som også kan byde på en god grappa eller armagnac. 

Forto Dvaras
Skal aftenens middag være litauisk, skal den indtages på Forto Dvaras, hvor man kan smage alle de litauiske klassikere: kold rødbedesuppe, zeppelinere, der er en oval bolle af kogte, revne kartofler med forskelligt fyld, f.eks. svampe, friskost, kød eller noget helt tredje. 
Spisekortet er langt, maden vellavet, og man får meget for 100 danske kroner. 
Forto Dvaras har selvfølgelig også masser af litauiske drikkevarer som forskellige lokale øl, mjød eller prøv evt. at bestille den hjemmelavede kvass (gira), der er en populær ikke-alkoholisk drik lavet på rugbrød – den smager bedre, end det umiddelbart lyder. 
Restauranten kører det folkelige, rustikke tema i indretning, hvilket fint supplerer det litauiske bondekøkken.

Øl med honning
Du kan man også få dig et godt måltid mad på Prie Katedros, men restaurantens eget mikrobryggeri er grund nok til at komme her. Gå ned i de rå og rare omgivelser i kælderen, ned til øllet. Det hjemmebryggede katedros-øl fås i en pilsner og en mørk udgave, der er god og fyldig. 
Og så har de en særlig hjemmebrygget øl med honning i – prøv den, og vurder selv, om den harmonerer med dine smagsløg. 
Stedet er populært og stemningen god. Her kan man sagtens ordne verdenssituationen med vennerne, mens man smager på øllene.

Madonnaen af Vilnius
Der er altid stille oppe i det lille kapel over portbuen i bymuren. Og næsten også altid litauere, der ligger på knæ foran den berømte, forgyldte ikon af Madonnaen af Vilnius. 
De troende beder og triller rosenkransens perler mellem deres fingre. Det er o.k. at gå derop, men vær stille og vis hensyn. 
Kig på væggene, hvor du ser masser af små hjerter, arme, ben og andre kropsdele. Det er små gaver givet af folk, der har lidt af en sygdom – måske haft et dårligt ben – og så har de bedt Madonnaen om hjælp. 
Kapellet er lille, højtideligt og smukt, her fornemmer man klart, at katolicismen spiller en vigtig rolle i Litauen. Ved visse gudstjenester slår præsten vinduerne op og holder på den måde også messe for tilhørerne, der står nede på gaden under portbuen.

Lokys 
Restaurant Lokys er en klassiker i Vilnius, hvor få restauranter kan prale med at have eksisteret siden 1970’erne. Men det har Lokys – ’Bjørnen’. Lokys er først og fremmest en restaurant med vildt, her er rådyr, vildtpølser og stuvet bæver på tallerknerne. Her er nu også helt almindelig gris, ko og kylling, mens vegetarer heller ikke vil gå forgæves. Restauranten har en dyb, rustik kælder med hvælvinger. Hernede kan man sidde og spise vildt, mens udstoppede hoveder af vildsvin og bjørn kigger på.
 

Bridgerejser